Hobbelen - leren lopen

Hobbelen - leren lopen

Meestal wordt met 13 maanden de eerste stapjes gezet. Soms vroeger, maar het kan ook een stuk later zijn. Echt loslopen kunnen kinderen gemiddeld rond de 14 maanden, met een grote spreiding (10-18 maanden of soms nog later). Als ouder heb je eigenlijk alleen invloed op het zelfvertrouwen. Hoe meer je een kind prijst voor zijn prestaties, hoe groter het zelfvertrouwen. Bij het leren lopen spreken we dan ook wel van hobbelen.

 

Oorzaken voor laat gaan lopen zijn een niet uitdagende omgeving, teveel tijd in een box waar het kind zich niet kan optrekken, veel vastgesnoerd zitten in een wandelwagentje, zonder mogelijkheden om zelf te experimenteren of het gebruik van een loopstoeltje. Kinderen kunnen prima zelf aangeven waar ze aan toe zijn, zo klein als ze zijn, en daar kun je altijd in meegaan.

 

Vooral door vallen leer je lopen. Struikelen en stuntelen hoort er echt bij, met builen en blauwe plekken. Wat het vallen betreft zijn er grote verschillen tussen kinderen. De een schrikt en weigert een paar dagen te lopen, de ander lijkt nauwelijks angst te kennen en gaat rustig door met het verkennen van zijn grenzen (en die van u).

 

Een loopstoeltje is een stoeltje op wieltjes, waarmee een dreumes die nog niet zelfstandig kan lopen, zich toch snel door de kamer kan bewegen. Kinderen vinden zo'n ding vaak geweldig. Sommige artsen zeggen dat met een loopstoeltje het kind een verkeerde looptechniek aanleert. Dus als je een loopstoeltje gebruikt, doe het met mate. Bij Per Sempre Toys zeggen we 'ouder, luister naar de adviezen die je krijgt, maar niemand kent je kind beter dan jij. Dus jij weet wat het beste is voor je kind.'

 

We hebben mooie hobbeldieren en allerlei andere hulpmiddelen die bedoeld zijn om kinderen te helpen bij het (leren) lopen de blokkenkar, loopfietsjes en poppenwagens. Speelgoed hobbelen of speelgoed leren lopen? Per Sempre Toys!