Tactiel speelgoed

per pagina

77 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

77 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

Tactiel speelgoed

De zintuigen zien, proeven, horen, ruiken en voelen moedigen de nieuwsgierigheid aan om de wereld om hen heen te onderzoeken. Voor sommige kinderen is soms een van die zintuigen slechter of vertraagd ontwikkeld. Een speciaal kind helpen om verschillende materialen te herkennen can veel plezier opleveren. We spreken hier ook wel over tastgevoel.

Tactiele zintuig stimulatie gaat over de stimulatie en sensatie van aanraken (gevoel) en verschillende materialen, ofwel de stimulatie van het tastgevoel.

Tactile speelgoed (van nature van een intrigerende vorm of spannend fysiek materiaal) nodigt kinderen uit om het aan te raken, te manipuleren en onderzoeken door te rekken, duwen, drukken en trekken. Al die acties stimuleren zintuigen in de spieren. 

Soms waarschuwt het tastgevoel te snel voor gevaar en dat noemen we dan tactiele overgevoeligheid. Deze kinderen zijn gevoelig voor aanraken: hun zintuigprikkels reageren hierop heel snel. Aangeraakt worden, op schoot zitten en knuffelen vinden deze kinderen niet prettig. Daarnaast zijn ze vaak heel kieskeurig wat betreft het eten, hun kleren, die ze al gauw ervaren als ‘kriebelig’.

Ze staan ook kritisch tegenover het speelgoed waarmee ze spelen. Spelen met water, zand, klei en verf is meestal niet favoriet. Ze vinden het al gauw vies.

Soms waarschuwt het tastgevoel te weinig. Dit wordt ook wel tactiele ondergevoeligheid genoemd. Hierbij merkt het kind nauwelijks dat het wordt aangeraakt, of dat het zelf iets aanraakt. De zintuigprikkels geven te weinig informatie door. Hierdoor ‘bestuurt’ zo’n kind zijn eigen lichaam minder goed, waardoor het onhandig is en zich bijvoorbeeld gauw stoot. Zulke kinderen spelen juist wel graag met ‘vieze’ materialen zoals zand, klei en verf.

Tactiel speelgoed gaat juist om gevoeligheid van de zintuigen.

In deze categorie vindt u tactiel speelgoed. Tactiel speelgoed? Per Sempre Toys!