Speelgoed autisme & ADHD

per pagina

Artikelen 1 tot 100 van 115 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
Pagina:
 1. 1
 2. 2
per pagina

Artikelen 1 tot 100 van 115 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Speelgoed autisme

Kinderen met autisme hebben niet altijd dezelfde speel interesses als andere kinderen. Het kiezen van speelgoed voor een kind met autisme kan voor ouders dan ook wel eens uitdagend zijn. Wij horen vaak dat kinderen met autisme helemaal niet willen spelen. Laat het kind leidend zijn voor het kiezen van autisme speelgoed. Leeftijdsadviezen voor speelgoed kunt u beter links laten liggen tenzij het gevaarlijke situaties kan opleveren. En laat u niet leiden door wat andere kinderen met dezelfde leeftijd leuk vinden.

 

Ieder kind, autistisch of niet, is uniek.

 1. Observeer het spelende kind. Veel kinderen met een stoornis in het autisme spectrum zal met delen van het speelgoed spelen in plaats van het geheel. Maar dit geeft wel aan wat ze aantrekkelijk vinden voor wat betreft kleur, beweging en materiaal.
 2. Let op ‘zelf stimulerend’ gedrag. Dit geeft meestal een zintuiglijke behoefte aan. Kies speelgoed wat gebruikt kan worden om aan die behoeftes te voldoen. Een kind wat met de handen wappert, wil misschien een rammelaar hebben.
 3. Kijk nog eens naar het Persoonlijk Ontwikkel Plan. Soms moet de fijne en grove motoriek ontwikkeld moet worden. Kijk naar speelgoed wat daarbij ondersteund.
 4. Zoek speelgoed dat speciaal gemaakt is voor zintuig stimulatie, ontwikkeling en sociale vaardigheden. Er is speelgoed wat speciaal gemaakt is maar het kan ook alledaags speelgoed zijn.
 5. Kies speelgoed voor kinderen met autisme dat zintuiglijke prikkels combineert. Ideale keuzes zijn schommels, zit/draaiend (buiten) speelgoed, trampolines en ballen bakken. (grove motoriek, hand/oog coördinatie, evenwicht en visuele stimulatie)
 6. Vergeet het eenvoudig speelgoed niet: blokken, ballen, klassieke bord spellen dienen veel doelen waaronder interactie. Simpele spelletjes kunnen gebruikt worden zoals: imitatie, wachten op je beurt, leren het kind te helpen sociale vaardigheden te ontwikkelen.
 7. Maar er eens een rommeltje van! Het mooiste speelgoed geeft kinderen de kans om onbekende materialen te ervaren. Denk aan zand- en watertafels, boetseerklei en vingerverf. Gebruik ongekookte macaroni, rijst en linzen als een zintuig doos.
 8. Een muziekinstrument is uitstekend speelgoed voor kinderen met autisme. Die vragen het gebruik van verschillende zintuigen en kunnen gebruikt worden voor taal ontwikkeling. Blaas instrumenten ontwikkelen orale vaardigheden en motoriek. Drum, trommel en xylofoons zijn ideaal voor de fijne motoriek, visuele en hoor stimulering.

Mensen vertellen ons dat het beperken van de tv -en computertijd belangrijk is. Dat kun je bijvoorbeeld op een bord met picto's of een schema doen. Wel zullen ze zich eerst vervelen en misschien tegendraads zijn, maar houdt vol! (en zet dat ook in het schema of dagritme). De hond samen een eind uitlaten, samen koken, spelletjes....Vooral de aandacht en resultaat zal ze uiteindelijk en hopelijk toch doen inzien dat computer en tv ook niet alles zijn. Je moet wel alles heel voorspelbaar en overzichtelijk maken, dat is de belangrijkste regel. Ook horen wij regelmatig goede resultaten als ouders en kind samenwerken met een speltherapeut. (http://www.speltherapie.net/). Wordt lid van een speel-o-theek en probeer eerst speelgoed uit.

Bijzonder blij zijn we met de hangende tent van Cacoon. Met een Cacoon hangende tent heeft u kind een plekje om zich terug te trekken. Een Cacoon hangende tent is er voor 1 en 2 personen.

Wanneer u autisme speelgoed zoekt en het niet kunt vinden, neem dan contact met ons op. Per Sempre Toys heeft een breed netwerk van leveranciers en we helpen u graag.